Dinamičan i emotivan: ŠKODA SLAVIA je sedmi studentski koncept automobil

 

Alois Kauer, koji je u februaru ove godine preuzeo funkciju Direktora ŠKODA Akademije, rekao je: „Studentski automobil je najvažniji projekat ŠKODA strukovne škole. Već sedmu godinu zaredom, naši studenti pokazuju visok standard naše interne obuke planiranjem, dizajniranjem i izradom impresivnog automobila. Omogućavamo im da dizajniraju svoj automobil iz snova, radeći sa profesionalcima iz naših različitih sektora. Kao rezultat toga, obuka ih upoznaje sa procesima koji će kasnije postati deo njihovih radnih navika, kada završe školu i započnu karijeru u našoj kompaniji.“

Tvorci sedmog ŠKODA studentskog automobila izabrali su model ŠKODA SCALA kao osnovu za stvaranje svog automobila iz snova, pretvarajući kompaktni „hatchback“ model u sportski „spider“. Odabirom naziva SLAVIA obeležavan se godišnjica kompanije ŠKODA AUTO. Ovo je podsećanje na prve bicikle kompanije koje su proizvodili Václav Laurin i Václav Klement. Kao i u proizvodnoj verziji modela SCALA, karakterističan i uzbudljiv dizajn automobila, definisan preciznim linijama i površinama, osigurava da i „spider“ varijanta ima sportski i emotivno uzbudljiv izgled.

Odgovarajuće dinamičke performanse modela ŠKODA SLAVIA obezbeđuje već poznati 1.5 TSI benzinski pogonski agregat izlazne snage 110 kW (150 PS), i sedmostepeni DCT. Ostali prenosi iz proizvodnog modela uključuju prednju i zadnju osovinu, upravljanje, kompletnu elektroniku, uključujući kablove i sisteme asistencije. Instrument tabla, Virtual Cockpit i infotainment sistem su takođe ostali nepromenjeni.

SLAVIA „spider“ inspirisan sportskim prototipom modela ŠKODA 1100 OHC Dolazeći na ideju za model SLAVIA „spider“, polaznici su inspiraciju preuzeli iz modela ŠKODA 1100 OHC. Ovaj sportski prototip je predstavljen 1957. godine, a bio je trkački dvosed koji je dizajnirala ŠKODA za reli trke. Ovaj automobil je imao veoma aerodinamično telo izrađeno od plastike ojačane staklenim vlaknima i težio je samo 550 kilograma. ŠKODA 1100 OHC je imao 1.1-litarski motor sa četiri cilindra izlazne snage od 92 PS i postizao je brzinu od 190 do 200 km/h. Ovaj trkački auto predstavlja prekretnicu u ŠKODA istoriji motosporta dugoj 119 godina. Jedan od dva prototipa je sada izložen u ŠKODA Muzeju u Mladá Boleslav.

Specifikacija modela ŠKODA SLAVIA:

Tip vozila: Spider, bez krova
Osnovni model: ŠKODA SCALA
Vrata/sedišta: 2/2

Boja:
White Crystal Blue sa detaljima u Magic crnoj boji
Poseban pigment za naglašene ŠKODA linije i logo

Telo:
Dužina 4.362 mm
Širina 1.793 mm
Visina 1.410 mm
Međuos. rast. 2.649 mm
Klirens 180 mm
Težina 1.210 kg

Pogon:
1.5 TSI sa 110 kW (150 PS)
7-stepeni DSG, pogon na prednje točkove
Modifikovan izduvni sistem

Kočnice:
Disk/disk (iz modela ŠKODA OCTAVIA RS)

Točkovi:
20“ Xtreme aluminijumske felne (iz modela ŠKODA KODIAQ RS)
235/30 ZR20 (Continental SportContact 6)

Unutrašnjost
Crne kožne presvlake (perforirana, glatka, karbon koža) sa belim ukrasnim šavovima
Sportska sedišta sa sigurnosnim pojasevima u četiri tačke

Karakteristike
Modifikovane prednje i zadnje pregrade
Integrisan spojler na poklopcu prtljažnika
MONTE CARLO pragovi vrata
Individualno kontrolisano LED osvetljenje
Osvetljen ŠKODA natpis sa funkcijom kočenja i vožnje unazad
Sistem zvučnika od 320 vati sa dodatnim subwoofer-om od 2.250 vati

 

Škoda Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *