FCA Iza scene, sezona 2 – epizoda 3: Upravljanje lancem snabdevanja

 

Prve dve epizode druge sezone emisije „FCA Iza scene“ pružile su opsežan prikaz filozofije u temelju FCA: stalna pretenzija u smeru napretka, izražena putem istraživanja u obliku sve održivijih pogonskih sistema, koji odgovaraju novim oblicima mobilnosti, osmišljeni tako da se u isto vreme posveti pažnja i prestižnoj i inspirišućoj priči brenda. Automobil nije samo alat, već otelotvorenje ideja, snova i perspektiva, koje mora da bude što “demokratičnije” tj. bliže čovekovim potrebama i pristupačnije. Projekti i industrijska proizvodnja su neophodni, ali proces dopiranja do kupaca je takođe ključan: treća epizoda bavi se funkcijom upravljanja lancem snadbdevanja, koja je od suštinske važnosti.

Veza između industrijske proizvodnje i komercijalnog poslovanja

Funkcija upravljanja lancem snabdevanja ili Supply Chain jednog proizvođača automobila služi kao veza između njegove industrijske proizvodnje i komercijalnog poslovanja. Žene i muškarci iz lanca snabdevanja prevoze materijale i polugotove proizvode, aktiviraju čvorišta proizvodnje, i distribuiraju automobile u skladu s potrebama kupaca. Misija lanca snabdevanja je da sinhronizuje ceo proces nalik mehanizmu sata, kako bi se sprečili prekidi, kašnjenja i neekonomičnost.


Globalni opseg

U FCA, operativni opseg funkcije obuhvata celokupnu globalnu bazu dobavljača, sve skladišne centre, i više od 100 FCA fabrika širom sveta: konkretan primer globalne prirode Grupe. Kako bi se tržišni zahtevi ispunili brzo i efikasno, celi tok ulaznih i izlaznih materijala mora se isplanirati od najranijih stadijuma tog ciklusa nadalje, i mora biti u potpunosti funkcionalan čim proizvodnja počne.


Kompleksan sistem radi zadovoljenja potreba kupaca

Lanac snabdevanja mora da obezbedi da ciljevi budu izvodljivi, praveći ravnotežu između potražnje i kapaciteta fabrika; takođe mora da definiše količine i isplanira potrebne resurse, optimizujući tokove i inventar. U pitanju je ekstremno složen, organizacioni sistem, čije sve komponente rade zajedno na zajedničkom cilju: pretvaranju želja kupaca u stvarnost. To je jedini način način da se odgovori na narudžbine iz bilo kog FCA prodajnog mesta na svetu, brzo i efikasno. I zaista, lanac snadbevanja stupa na scenu čim se napravi narudžbina: funkcije za planiranje potražnje i proizvodnje i planiranje kapaciteta daju zelena svetla za proces proizvodnje, a tada fabrike stupaju na scenu.


Logistika i održivost

Na osnovu primljenog rasporeda,  I-Fast Container Logistics (podružnica koja je u potpunosti u vlasništvu FCA) organizuje prevoz komponenti od dobavljača do fabrika, gde se obrađuju i sklapaju. Kada se automobil proizvede, funkcija distribucije vozila organizuje prevoz radi isporuke u prodajna mesta u drugim državama, pomoću još jedne FCA kompanije: I-Fast Automotive Logistics. Kako bi se automobili prevezli od skladišnih oblasti do luki ili konačnih destinacija, ova kompanija koristi vrhunske prikolice za automobile na prirodni gas – što predstavlja „zelenu“, održivu evoluciju drumskog prevoz, a automobili se onda šalju preko okeana na osnovu ugovora koje sa različitim kompanijama za transport. Oko 60% dolaznih i odlaznih kretanja vrši se morem ili prugom, što značajno ograničava uticaj procesa logistike na životnu sredinu.


Ušteda CO2

Organizaciona inovacija takođe služi i održivosti: optimizacija napunjenosti kontejnera dovela je do smanjenja emisija CO2 za oko 600 tona u 2019. Usvajanje novih metodologija za optimizaciju prevoza materijala takođe je dovelo do smanjenja emisija CO2 za 1.500 tona u jednoj godini. Konačno, optimizacija drumskog saobraćaja i promene transporta morem i železnicom smanjile su CO2 emisije za još 2.700 tona. Funkcija upravljanja lancem snabdevanja zbog toga funkcioniše na inovativan, fleksibilan i održiv način, kako bi zadovoljila svakog kupca, i omogućila pogodnosti za proizvodni sistem i životnu sredinu.

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *