Menu
0 Comments

Garaža test: Peugeot 508 Allure 2.0 BlueHDi AT8

 

Veoma hrabro ali i veoma uspešno, kratak je opis novog Peugeota 508. Zaboravimo sve ono na šta nas je Peugeot navikao poslednjih 20 godina i što smo, budimo iskreni, voleli. Sa novim 508 stiže nova era u dizajnu ovog proizvođača, a ako se po jutru dan poznaje…

Naravno, nije sve u dizajnu ali novi 508 ne samo da privlači poglede već obara sa nogu svakog ko dođe u dodir sa njim. U to smo se uverili na zvaničnoj prezentaciji održanoj pre nekoliko meseci, ali i sada tokom višednevnog testa. Novi 508 prvo „ugrize“ očnjacima na krajevima prednjeg branika, a zatim privuče svojom siluetom petovratnog kupea. Na kraju tu je atraktivna zadnjica sa nesvakidašnjim rešenjem svetlosne grupe koje neodoljivo podseća na Mustanga. Osim atraktivne linije nudi se u deset boja karoserije od čega su dve specijalne, kao i čak devet varijanti enterijera, od čega su četiri kožne. Osim toga novi 508 stiže sa mnoštvo opreme već i u osnovnom paketu, a u višim paketima nudi zaista mnogo. Čak šta više, uz doplatu od 1200 evra Peugeot nudi Night Vision – infracrvenu kameru koja noću uočava prisustvo pešaka ili životinja van domašaja farova, što ne nudi niko drugi u ovom segmentu.

Unutrašnjost petstoosmice stavlja u drugi plan atraktivan spoljni dizajn. Odavno nije viđen ovako zanimljiv enterijer u segmentu kojem pripada 508. Uočavamo prevashodno novi i-Cockpit, a u prvom planu su 12.3″ ekran digitalne instrument table i 10″ ekran multimedijalnog uređaja. Izdvojene komande ispod ekrana multimedije doprinose funkcionalnosti ali su zanimljive jer se pokreću dodirom prsta, kao i svetlo za čitanje. Prisutno je i ambijentalno osvetljenje koje dodatno poboljšava izgled enterijera. Ručica 8-stepenog automatskog menjača osim što izgleda atraktivno, odlično i leži u ruci što će ceniti vozači koji drže desnu ruku na ručici. Širok i dugačak naslon za ruke između sedišta odlično je postavljen i za vozače koji drže obe ruke na volanu, a svidelo nam se elegantno rešenje otvaranja naslona.

Vozačka pozicija u ovom automobilu izgleda kao jedna nova dimenzija u odnosu na prethodni 508, ali i na mnoge aktuelne konkurente. Osim atraktivnosti primećujemo i dobro pozicioniranje, sve je pregledno i pristupačno. Stoga se lako pristaje na ulogu vozača u ovom modelu, a teško predaje nekom drugom.

Prostora svakako ima dovoljno na prednjim sedištima koja su odlično oblikovana, uz dobru bočnu potporu. Udobnost je očekivano na visokom nivou, kao i završna obrada. Nešto lošija zvučna izolacija danak je nedostatku okvira prozora, no ipak moglo je bolje. Iako je u pitanju drugi nivo opreme upotrebljeni su kvalitetni materijali te je jasno da Peugeot svakako uspeva u nameri da priđe što bliže premijum segmentu.

Ipak zamerku upućujemo sa zadnjih sedišta. Zbog svoje atraktivne linije i krova koji se spušta prema zadnjem delu vozila, osobe višlje od 185cm primećuju nedostatak prostora za glavu. Prostora za kolena ima ali se stopala ne mogu podvući ispod prednjih sedišta ukoliko su ona u najnižem položaju. Nešto manje komfora na zadnjim sedištima opravdava prtljažnik koji iako deluje plitak ima zapreminu od 487 litara, odnosno čak 1537 litara sa oborenim zadnjim sedištima, dok zapremina ostava u kabinskom prostoru iznosi 32 litre. U dnu prtljažnika nalazi se rezervni točak što smatramo boljim izborom od seta za reparaciju.

Kada je o motorizaciji reč brige nema. U ponudi su dve benzinske i četiri verzije sa dizel motorom, ali se samo najslabiji dizel 1.5 BlueHdi od 130KS nudi u verziji sa šestostepenim manuelnim menjačem. Sve ostale verzije dolaze u kombinaciji sa 8-stepenim automatikom koji radi baš onako kako se od njega i očekuje, bez greške.

Zahvaljujući kompaniji Euroimpex-Autogroup, generalnom uvozniku i distributeru Peugeot brenda u Srbiji, na našem testu se našao 508 sa 2.0 BlueHDi motorom od 163KS i 400Nm. Postoji i snažnija verzija ovog motora od 177KS, ali obzirom na neznatne razlike u performansama razlika u ceni od 1000 evra nije opravdana. Dvolitarski dizel u novom 508 ubedljiv je bilo da se od njega traži ekonomična vožnja na niskim obrtajima ili puna snaga. Pomoću tastera na konzoli između vozača i suvozača moguće je odabrati jedan od četiri predviđena režima (Eco/Sport/Comfort/Normal). Iako nešto prigušeniji, posebno na nižim obrtajima u eco i comfort modu, jačim pritiskom papučice gasa odziv je gotovo trenutan, dok je u sport režimu konstantno na višim obrtajima i spreman da momentalno isporuči maksimalnu snagu. Svakako, 508 neće razočarati ni u jednom režimu.

Ako vas do sada nije kupio dizajnom ili ponudom motora onda svakako treba da ga provozate jer vozi se odlično. 508 poseduje adaptivno oslanjanje sa elektronskom regulacijom amortizera, što se posebno primećuje promenom režima, recimo iz comfort u sport. Upravljanje je direktno, precizno, te uz nisku vozačku poziciju čak i pri umerenijoj vožnji pravo je uživanje biti na mestu vozača. Kada se ukaže prilika za dinamičnijom vožnjom u sport režimu, 508 jasno pokazuje da je dostojan lavovskog amblema.

Pogledom na cenovnik jasno je da je Peugeot i cenom odskočio, ali sa razlogom. Osim što je veoma atraktivan i grabi kupce koji kupuju srcem, novi 508 itekako ima šta da ponudi i ispod sjajne površine. Da je ovaj model već veoma popularan lako je utvrditi jer ih sve više viđamo na našim ulicama, a verujemo da će se taj trend i nastaviti.

 

Tekst: Željko Jelisavac
Fotografije: Igor Jankovski, Željko Jelisavac

Oznake: , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *