Menu
0 Comments

Goodyear Good day

 

Tokom prethodnog meseca kompanija Goodyear je pokrenula konkurs na koji se prijavio veliki broj vozača, ali samo 5% od ukupnog broja prijavljenih imali su sreću da se u poslednjeg dana marta nađu u centru Navak. Tamo su izabrani vozači imali priliku da dožive jedno fenomenalno iskustvo, ali u isto vreme i testiraju Goodyear pneumatike u okolnostima koje nisu svakodnevne. Sreća se osmehnula i meni te sam pozvan da tog dana i sam budem jedan od vozača koji će demonstrirati svoje umeće na “Goodyear” stazi izazova i pokušati da osvoji neku od vrednih nagrada.

Učesnici su počeli da pristižu već oko 10 časova, a organizatori su se potrudili da sve protekne u najboljem redu. Nakon registracije gde su učesnici razvrstani po grupama i obeležni, dobili su i prigodan poklon. Zimska majica sa kapuljačom u Goodyear plavoj boji sigurno je mnogima drag poklon koji će ih podsećati na ovaj događaj.

U zatvorenom delu čekalo nas je posluženje, a nešto kasnije pozdravljeni smo od strane organizatora i domaćina. Dobili smo precizne informacije o samom događaju, šta se od nas očekuje kao i raspored. Obavešteni smo i o načinu na koji će biti odabrani najbolji, koji će dobiti i nagrade.

Ubrzo je došao i najzanimljiviji deo. Svaka grupa je pratila svog instruktora, seli smo u automobile i uputili se ka poligonima koji su bili raspoređeni na nekoliko mesta na stazi. Prvi poligon na koji se moja grupa uputila je bio kriudavi deo staze gde smo za testirali Eagle F1 Asymmetric 3 i Eagle F1 Asymmetric 3 SUV pneumatike dinamičnom vožnjom kroz krivine i između čunjeva. Test vozila su bila Renault Talisman i Range Rover Evoque.

Obzirom da je bezbednost učesnika bila na prvom mestu, a i ne poznajemo dovoljno test vozila nije bilo moguće testirati granice i voziti brzo koliko bi možda želeli. Ipak u određenim situacijama, poput nagle promene pravca između čunjeva, automobili su bili kao zalepljeni za asfalt i ni u jednom trenutku nismo osetili nesigurnost. Dakle, jasno je da na suvoj podlozi Eagle F1 Asymmetric 3 ima odlične karakteristike i fantastično prianja što se odražava kako na upravljivost tako i na kočenje.

Drugi poligon koji smo posetili bio je mnogima i najzanimljiviji. Specijalno za ovu priliku obezbeđen je Abarth 124 Spider koji su svi učesnici imali prilike i da provozaju ali ne duž staze već driftom na jednom delu staze.

Naime, taj deo je polivan prskalicama tako da je bilo prilično klizavo. Zadatak je bio vrlo težak jer niko od učesnika nema iskustava u driftu, iako su uslovi bili gotovo idealni. Ipak trudili smo se, poneko je uspevao da zadrži kontrolu, dok se većina izokretala. No i nakon višesatnog maltretiranja Eagle F1 Asymmetric pneumatici na ovom automobilu nisu popustili.

Nakon drifta usledila je kratka pauza, a zatim smo se uputili na poligon na kojem su učesnici testirali Goodyear pneumatike prilikom kočenja. Zadatak je bio simulacija iznenadne prepreke i panično kočenje da bi stali ispred prepreke, ali i istu zaobišli ukoliko se koči kasnije. Testiranje se vršilo na Toyota Auris automobilima centra NAVAK gde smo na jednom prosečnom automobilu videli koliki je zaustavni put pri brzini od 80 do 90 km/h kao i kako se automobil opremljen ABS-om ponaša prilikom izbegavanja prepreke dok kočimo.

Poslednji poligon je doneo i takmičarski duh među učesnike jer se na ovom poligonu merilo vreme. U pitanju je slalom između čunjeva, sa polukružnim zaokretom i povratkom ponovo slalomom. Nažalost moje vreme nije bilo konkurentno tako da nisam bio među nagrađenima, ali važno je učestvovati.

Iako bi voleli da je druženje još potrajalo ipak vreme je odmaklo, a sustigao nas je i umor. Zato smo se ponovo skupili u hali odakle smo krenuli i uz osveženje sačekali podelu nagrada. Učesnici sa nešto manje bodova dobili su na poklon Goodyear ćebe, a oni nešto brži i spretniji priliku da provozaju formulu Predator na stazi Navak. Sigurno nezaboravno iskustvo. Najbolji među svim učesnicima dobio je na poklon set Goodyear pneumatika za svoj automobil što je zaista sjajna i vredna nagrada. Ipak, niko nije otišao praznih ruku. Svi učesnici su dobili majicu dugih rukava u Goodyear plavoj boji sa oznakom ovog brenda.

Na kraju dana krenuo sam kući umoran ali vrlo zadovoljan što sam imao priliku učestvujem u jednom ovakvom događaju koji je Goodyear organizovao za krajnje kupce. Imao sam priliku i ranije da budem gost na prezentacijama Goodyear pneumatika, ali ovo je bilo nešto drugačije. Goodyear pokazuje da ima sluha za svoje kupce što danas nije čest slučaj ali je odlična preporuka.

 

Tekst i fotografije: Željko Jelisavac

 

 

Oznake: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *