Menu
0 Comments

Kako očistiti automobil u zimskim uslovima

 

Nema sumnje da našem vozilu želimo da obezbedimo najbolje uslove vožnje bez obzira na promene vremenskih uslova. Godišnja doba koja se smenjuju vrše različite uticaje na automobil i stoga moramo biti u pripravnosti i voditi računa da obavimo pripreme za različite promene vremena.

Najnepovoljnije godišnje doba za automobil je zima s obzirom na veliku količinu padavina, pada temeperatura i otežanih uslova za vožnju. Zato prvi minus ne treba dočekati nespremno. Održavanje automobila je ključno u ovakvim situacijama, a jedna od vrlo važnih komponenti održavanja je upravo njegova higijena.

Kada je čišćenje vozila u pitanju misli se na kompletno održavanje vozila čistim i s polja i iznutra. Vozilo je zaista očišćeno tek kad se postigne kontinuum njegove higijene, i kada je to u potpunosti urađeno. A evo i kako to postići.

Veliko spremanje vozila pred menjanje godišnjeg doba

Termin veliko spremanje u glavnom povezujemo sa čišćenjem doma pred dolazak proleća ili zime, ali s obzirom na činjenicu koliko vremena provodimo u našem četvorotočkašu, nema sumnje da bi ovo pravilo trebalo primeniti i na njega. Najčešći i najjednostavniji način pranja vozila je odlazak u autoperionicu, što bi obavezno trebalo uraditi pred početak zimske sezone.

Ako se ipak odlučite za spoljašnje pranje u autoperionici, ono unutrašnje možete uraditi sami. Pripremite krpe, sunđere, sredstva za čišćenje ali i usisivač, ako je moguće kompaktan aparat koji će prečistiti i vazduh u vašem vozilu, kao što je usisivač ciklonske snage. Imajte u vidu da će samostalno čišćenje iziskivati da izdvojite vreme ali i druge resurse kako biste posao obavili temeljno.

Unutrašnje čišćenje vozila u koracima

Ako se odlučite da očistite unotrašnjost vozila samostalno, nakon što izbacite sve nepotrebne stvari i sitnice koje su se mesecima skupljale evo koraka koje možete slediti kako biste se postarali da posao obavite što detaljnije i temeljnije.

#1 Pripremite pribor za čišćenje

Prvo pripremite šta vam je sve potrebno, a to je: usisivač, čiste krpe, peškir, sprej za staklo i tečnost za uklanjanje eventualnih fleka.

#2 Iznesite patosnice pre usisavanja

Da bi počeli sa usisvanjem prvo morate da iznesete sve četiri patosnice napolje i istresete ih. Vodite računa prilikom vađenja da prljavštinu i prašinu ne prospete na pod auta.

#3 Usisavanje

Počnite od usisavanja sedišta, a zatim pređite na ostale delove kao i pod, deo po deo da ne biste nešto preskočili. Na kraju usisajte i gepek.

#4 Brisanje prašine

Uzmite čistu krpu, malo je pokvasite i prebrišite kontrolnu tablu, a zatim sve ostale pregrade i površine unutar automobila. Otklonite prašinu, otiske pristiju i sitne fleke koje su se vremenom skupile. Nije na odmet dezinfikovati ove površine.

#5 Uklanjanje fleka

Nakon brisanja prašine fokusirajte se na fleke za čije će vam otklanjanje biti potrebno više truda. Uzmite čist peškir i na njega sipajte malo tečnosti za uklanjanje fleka. Brišite fleku laganim kružnim pokretima dok se ne stvori pena i sačekajte da malo odstoji. Zatim to tapkanjem isperite dok se fleke ne uklone. Ovo ne važi za kožna sedišta.

#Pranje patosnica

Kada ste završili sa usisavanjem i čišćenjem unutrašnjosti sada je vreme da operete patosnice koje ste izneli iz automobila. Nakon pranja sačekajte da se osuše, a potom ih vratite na svoje mesto.

#7 Pranje prozora

Uzmite sprej za pranje stakla, naprskajte i redom jedan po jedan prozor dobro prebrišite mekom krpom, a mogu poslužiti i stare novine. Čista stakla na kojima nema masnih naslaga manje će se “znojiti”, a samim tim i vozaču će omogućiti bolju preglednost, što je za zimske uslove vožnje veoma bitno.

Spoljašnje čišenje kao zaštita od nepovoljnih zimskih uslova

Čišćenje automobila tokom zime predstavlja mnogo više od higijene, reč je o zaštiti vozila od negativnih uticaja koje na njega mogu imati zimske nepogode. O čemu se zapravo radi? So koja se meša sa snegom, vodom, blatom i drugim nečistoćama pretvara se u izuzetno agresivnu masu.

Ovakva masa drastično ubrzava koroziju na već načetim mestima u automobilu, a ovakvi procesi najčešće počinju na mestima gde se najteže mogu zapazati a to su ivice krila, različiti spojevi, donji deo vrata ili pragovi u automobilu.

Zato se automobil mora redovno prati tokom zime, bez korišćenja agresivnih sredstava. Ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste pranje vozila odozdo, upravo zbog navedenih nezgoda, kao i zbog skupljanja prljavštine nastale kombinacijom snega, soli, blata i slično.

Izbacivanje vode iz vozila

S obzirom na veći broj padavina tokom zimskog perioda povećan, dešava se da se više vode zadrži u automobilu, što nije najpovoljnije stanje ni za staro ali ni za novo vozilo, jer ga može oštetiti.

Bilo bi odlično da nakon pranja uzmete kompresor vazduha i njime izduvate vodu iz brava, rubova i drugih problematičnih mesta. Takođe, korisno je da odvezete automobil na neki put gde može brže da se vozi, kako bi se preostala voda izbacila ili isušila.

Čišćenje snega sa kola u koracima

Najveći simbol zime je nesumnjivo sneg. Međutim, kada je u pitanju naš četvorotočkaš zimska idila narušava idealne uslove za vožnju, i čini je nebezbednom ako ne pripremimo vozilo.

#1 Obezbedite sebi adekvatne rukavice

S obzirom da ćete morati da provedete određeno vreme na niskoj temepraturi u kontaktu sa snegom i ledom, nephodno je da dobro zaštitite ruke adekvatnim rukavicama koje će biti tople i nepromočive. Na taj način ćete moći neometano da radite ono što ste naumili.

#2 Pripremite opremu za čišćenje

Biće vam potrebna četka, strugač leda, viljuška za skidanje snega, kompresor vazduha kako biste izbacili vodu koja se skupila a kasnije, za negu vozila, i sredstvo za premazivanje sa glicerniom.

#3 Počnite čišćenje od krova

Stanite sa jedne strane automobila. Koristeći dugačak strugač za sneg gurnite sneg sa krova kola koliko možete daleko na drugu stranu krova. Kada krov bude uglavnom očišćen, možete nastaviti dalje.

#4 Skinite sneg sa ostalih delova automobila

Nakon što ste skinuli sneg sa krova nastavite sa sklanjanjem sa retrovizora, gepeka, haube i šoferšajbni. Strugačem za sneg gurnite nakupljeni sneg sa kola na zemlju. Koristite četku za sneg da sklonite sneg koji nije spao sa šoferšajbne, haube ili farova. Uzmite viljušku za skidanje snega da biste očistili led sa šoferšajbne.

Održavanje automobila čistim tokom zimskog perioda nije samo stvar higijene i estetike, već i stvar bezbednosti prilikom vožnje, ali i zaštite vašeg automobila od štetnih posledica nepovoljnih zimskih uslova.

Oznake: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *