Kako ostvariti najbolju cenu za stari automobil

 

Vreme je da se oslobodite svog starog automobila, i da ga zamenite novim vozilom koje će vas dobro služiti i ispunjavati sve vaše kriterijume. S obzirom na to da vas je vaš četvorotočkaš dobro služio godinama, njegova sentimentalna vrednost je velika, ipak ono što će vam biti značajno je i kolika je njegova finansijska vrednost.

Prodaja starog automobila i kupovina novog je praksa koju ima većina vozača, pa je tako veoma korisno znati kako da se ostvari što bolja cena za staro vozilo.

Pred vama je tekst koji govori upravo o tome.


Kako profitirati od automobila koji nije u voznom stanju?

Ukoliko je vaš automobil potpuno dotrajao i lišen je svoje osnovne funkcije, odnosno više se ne može voziti, to ne znači da ovakvo auto potpuno gubi svoju vrednost. U ovom slučaju prodaja vozila na kilo se može isplatiti. Reč je otkupu delova vašeg automobila, koje se vrši tako što se na auto više ne gleda kao na prevozno sredstvo već kao na gomilu metala.

Otkup vozila na kilo obično vrše agencije koje prikupljaju delove i materijal za druge automobile. Ovakav otkup neće vam doneti istu zaradu kao što bi to uradila prodaja auta koje je u voznom stanju, ipak, ovo jeste najbolji način da profitirate od vozila koje više nije upotrebljivo.

Prepravite manje kvarove – prodaja auta u što boljem stanju

Stari automobili koji su prešli veliki broj kilometara skloniji su različitim kvarovima, koji mogu uticati na cenu vozila. Zato se potrudite da što više “upeglate” manje kvarove na svom vozilu kako biste dobili na ceni. Pitajte automehaničara da vas posavetuje šta biste sve mogli da izmenite na vašem vozilu, a što bi moglo da podigne njegovu vrednost.

Automehaničari će vas takođe uputiti i na to koju popravku bi trebalo da zanemarite, odnosno šta vam se neće isplatiti s obzirom na to da prodajete automobil. Ovakvi saveti će vam biti izuzetno značajni a vrlo je verovatno da će vam mnogo pomoći da “izvučete” cenu vozila,  odnosno da prodate auto po većoj ceni.

Poradite na svojim pregovaračkim veštinama

Kada sredite svoje vozilo i odlučite da je vreme za prodaju, deo procesa je i da sebe pripremite na to da ćete se susretati sa različitim potencijalnim kupcima. Nakon konsultacije sa automehaničarem, koji vam može reći koliko vaše vozilo vredi, potrebno je da odredite cenu i da je se držite.

Potencijalni kupci dolaziće pripremljeni da pregovaraju i cenkaju se oko cene automobila, a na vama će biti da stojite iza cene koju ste odabrali i da ubedite potencijalnog kupca da baš ta suma novca odgovara četvorotočkašu koji prodajate. Tako možete istaći zašto je baš vaš auto dobar za vožnju i šta ga izdvaja.

Kako pregovarati sa kupcima koji traže proveru vozila?

Ne treba da vas začudi ukoliko ozbiljno zainteresovan kupac dovede svog automehaničara, u koga ima poverenja da proveri auto, i da sud o tome da li automobil vredi kupovati. Ovo je zapravo deo prakse, pa samim tim treba da budete spremni i na ovu situaciju.

Na vama je da budete predusretljivi i da omogućite da vaš auto bude pregledan. Ono što pre toga treba da uradite jeste da obezbedite da vaš automobil zaista bude ono što vi tvrdite da jeste.

Ukoliko vaš automobil ima velike kvarove koje pokušavate da prikrijete, savet je da to ne radite jer će se lako otkriti. One manje, kao što smo već rekli lako možete srediti. Ukoliko osnovne funckije automobila ispunjavaju standarde, vrlo je verovatno da će one stvoriti sliku da je automobil vredan onoliko koliko ga vi cenite.

Dodatna oprema može pomoći prilikom prodaje auta

Ukoliko vaš automobil ima posebne felne, ili ugrađena sedišta visoke udobnosti, posebno izrađen volan, postavljene farove vrhunskog kvaliteta, odnosno ako ima neke druge detalje koji mogu potpasti pod dodatnu opremu, ovo može bizi još jedan način da podignete cenu svog vozila.

Postoje kupci kojima ove pojedinosti neće biti važne, ali one svakako mogu biti pokriće zašto tražite određenu sumu za svoje vozilo. Ono što je važno je da “ne budžite” vozilo zbog prodaje, odnosno da mu ne dodajete detalje koji mogu biti suvišni, samo da biste ga skuplje prodali.

Nadamo se da će vam ovi saveti poslužiti da prodate svoj stari automobil po najboljoj mogućoj ceni, i da će vam osim tehničkih stvari poslužiti i one koji se odnose na vaše prodavačke sposobnosti.

Fotografije:
https://unsplash.com/photos/gxv3TwtV9CA
https://unsplash.com/photos/jExcxJWCOlQ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *