Menu
0 Comments

Nissan predstavlja koncept IMQ na Sajmu automobila u Ženevi 2019

 

Nissan je danas predstavio potpuno novo konceptno vozilo IMQ, naprednu tehnologiju i dizajn koji najavljuje sledeću generaciju crossovera. Predstavljen na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, IMQ suptilno kombinuje japansko nasleđe sa vrhunskom tehnologijom fokusiranom na čoveka. Sadrži najnovije inovacije koje dovode u život Nissan inteligentnu mobilnost, viziju marke za budućnost automobilskog prevoza. Njegov stil odražava Nissanovu ulogu kao začetnika i lidera za crossovere, sa upečatljivim izgledom koji pomera granice mogućnosti evropskih crossovera.

U srži IMQ-a je sledeća generacija e-POWER, pogonskog sistema sa 100% električnim motorom koji pruža trenutno, linearno ubrzanje. On je dodatno razvijen iz e-POWER tehnologije koja je trenutno dostupna u najprodavanijim modelima Nissan Note i Serena u Japanu. U IMQ, sistem isporučuje ukupnu snagu od 250 kW i 700 Nm obrtnog momenta.

Ovaj visok učinak se prenosi preko novog sistema višestrukog motornog pogona na sva četiri točka, koji pruža preciznu i nezavisnu kontrolu svakog točka. Kombinacija e-POWER i AWD je idealna za uslove niskog prianjanja, poput snežnih alpskih puteva izvan Ženeve.

IMQ nudi dodatni uvid u Nissanovu tehnološku viziju. Opremljen je naprednom prototipskom verzijom Nissanovog ProPILOT* sistema za pomoć u vožnji koji nudi poboljšanu sposobnost autonomne vožnje. Ovaj model takođe koristi Nissanovu Invisible-to-Visible tehnologiju, predstavljenu u januaru 2019. na sajmu CES.

Spoljašnji i unutrašnji dizajn spojeni u jedno

IMQ-ove dimenzije postavljaju ga u centar evropskog C-crossover segmenta. Demonstrira čist i jednostavan dizajn, gde se unutrašnjost i spoljašnjost spajaju u jedno. Ovo je najuočljivije u linijama oko staklenih površina, dizajniranim da daju utisak jedne kontinuirane površine.

IMQ označava smeli novi pravac u izražavanju Nissanovog dizajna. Gradi se na osnovu Nissanove značke, integrisane u rešetku oblika slova V, kojoj je namerno dato suptilnije izvođenje. Rešetka se vertikalno stapa sa poklopcem motora i horizontalno sa prednjim branikom da bi se stvorili jaki uglovi na spoljnim ivicama. Na poklopcu motora se nalaze upečatljivi hromirani rezovi na mestu gde se blatobran uzdiže iz lukova točkova i utapa u centralnu sekciju.

Sa zadnje strane, vertikalna karakterna linija se spušta ispod svetlosne grupe da razdvoji vazduh dok prolazi sa strane, pospešujući aerodinamičnost automobila. Na svom gornjem delu, integrisana je u novu interpretaciju Nissanove “bumerang” svetlosne grupe sa tankim linijama. Jednodelna prtljažna vrata se uvlače ispod zadnjih blatobrana, oponašajući dizajn poklopca motora.

Pažljiviji pregled će vam otkriti obilato korišćenje trodimenzionalnih grebena na zatamnjenim nižim sekcijama spoljašnjosti. Ovi detaljni slojevi – poznati kao lamele – podsećaju na tradicionalni japanski dizajn i nalaze se širom automobila.

Spoljašnjost je kompletirana aluminijumskim točkovima od 22 inča sa Bridgestone Connect pneumaticima izrađenim po meri. Ovi “pametni” pneumatici prenose informacije vozaču putem grafičkog interfejsa. Podaci koji se šalju uključuju opterećenje pneumatika, pritisak, nivo prianjanja, stanje guma. Ovo pomaže da IMQ automatski kalibriše sigurnosne sisteme unutar vozila za optimalan rad.

Kombinacija japanskih motiva u dizajnu uklopljenih sa modernom tehnologijom, nastavljaju se u unutrašnjosti vozila. IMQ-ova vrata su uglavljena po spoljašnjim ivicama i kada se otvore otkrivaju futurističku, prostranu unutrašnjost koja sadrži četiri odvojena sedišta koja se glatko podižu od poda prekrivenog lamelama, što pruža vizuelnu vezu sa spoljašnjim dizajnom.

Nissanova poznata “gliding wing” instrument tabla dominira prednjim delom kabine, sa centralnom konzolom ispod nje, koja se prostire između prednjih sedišta do zadnjeg dela.

Svako oblikovano sedište je obloženo dvobojnom 3D tehničkom tkaninom, laserski izrezanom u geometrijski oblik inspirisan japanskom kumiko drvenarijom. Ovaj uzorak je ponovljen na instrument tabli, oblogama vrata i polici za pakete, kao i na bogatoj metalnoj površini naslona sedišta. Lamele su takođe integrisane u obloge vrata i gornje delove zadnjih sedišta kao podrška naslona za glavu.

Futuristička kontrola za vrhunsku vožnju

Sve u vezi IMQ-ove unutrašnjosti je fokusirano na vozača. Ovo je demonstrirano na grafičkom interfejsu na kome dominira 840-milimetarski ekran u sklopu instrument table. Potpuno je crn – kao pametni telefon – kada je isključen, ali kada je uključen, vraća se u život da bi prikazao pregled stanja e-POWER i druge informacije o vozilu. Dalje korišćenje crnih lamela je uvek uočljivo iza ekrana.

Na manjem, sekundarnom ekranu iznad centralne konzole se nalazi IMQ-ov Virtual Personal Assistant. On poboljšava iskustvo vožnje tako što kontroliše funkcije vozila, kao što je navigacija, u zavisnosti od vozačevog unosa.

Upravljač je ergonomski oblikovan da bi vozač bio u opuštenom položaju i da bi se povećala vidljivost instrument table. Napredna, “mek dodir” funkcionalnost je ugrađena u zadnji deo upravljača.

Prikaz tehnologije

IMQ je opremljen Nissanovom Invisible-to-Visible (I2V) tehnologijom, 3-D interfejsom u kome se “stvarni svet” stapa u virtuelni svet. Razvijen od strane Nissana, I2V pomaže putnicima da vide ono što bi inače moglo biti nevidljivo, doprinoseći sigurnosti i zadovoljstvu u vožnji.

Mogućnost da se “vidi nevidljivo” omogućena je zahvaljujući Nissanovoj tehnologiji Omni-Sensing koja povezuje IMQ sa stvarnim svetom tako što prikuplja informacije unutar i izvan kabine vozila, kombinuje ih sa informacijama iz virtuelnog sveta i prikazuje ispred vozača i suvozača za bogato iskustvo pomešane stvarnosti.

Ova tehnologija može pomoći vozačima da vide iza uglova, prikazuje precizne informacije o saobraćajnim gužvama – uključujući uzroke – i pomaže pri odabiru alternativnih ruta za vožnju bez stresa. Vozači čak mogu da uživaju u društvu virtuelnog saputnika, u obliku 3D avatara proširene stvarnosti unutar automobila.

Nissanova posvećenost autonomnoj budućnosti, koja je predočena u viziji Nissanove inteligentne mobilnosti, takođe dolazi do izražaja u IMQ. Automobil je opremljen naprednim prototipom ProPILOT sistemom za pomoć u vožnji, koji pomaže vozačima na gradskim ulicama i prigradskim autoputevima. Ovo je moguće zahvaljujući nizu naprednih senzora, radara i kamera pozicioniranih širom automobila koji mogu da tumače informacije na putu, o saobraćaju i druge signale za glatku i pouzdanu vožnju.

“IMQ-ov dizajn kombinuje tradicionalne i moderne japanske uticaje i pokazuje šta je moguće kada se crossoveri budućnosti pokreću uz pomoć Nissanove inteligentne mobilnosti,” kaže Alfonso Albaisa, viši potpredsednik za dizajn u Nissanu. “Sa IMQ-om, unutrašnjost i spoljašnjost su spojeni u jedno, nagoveštavajući koji bi smer našeg dizajna mogao da bude za Nissanovu treću generaciju crossovera u Evropi.”

 

Ukupna dužina4,558 mm
Visina1,560 mm
Širina1,940 mm
Pneumatici22-inčni pneumatici Bridgestone Connect izrađeni po meri
Pogonski sklope-POWER sa 1.5-litarskim turbo benzinskim motorom I višestrukim motorom AWD
Izlazna snaga250 kW i 700 Nm obrtni moment

 

Nissan Srbija

Oznake: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *