Novo ili polovno: Koji je automobil bolji za vas?

 

Donošenje odluke o kupovini automobila prvi je i najverovatnije najlakši korak celog procesa. Nakon toga, sledi odluka je da li da odaberete novo ili polovno vozilo. Ovo je vrlo važno pitanje jer će uticati na vaše finansije, ali i udobnost u narednih nekoliko godina. Srećom, predstavili smo listu glavnih prednosti kao i nedostatke, kako novih tako i polovnih automobila. Nadamo se da će vam ovaj pregled pomoći u odabiru najpovoljnije opcije.

Prednosti kupovine novog automobila

Garancija. To je verovatno najznačajnija prednost kupovine novog automobila. Iako u prvih nekoliko godina većina novih automobila neće imati mnogo popravki, ipak je dobro znati da se vi ne brinete o tome. Sve što vam preostaje je da brinete o redovnom održavanju i uživate u vožnji.

Najnovija tehnologija. To znači da dobijate naprednije sigurnosne sisteme, poboljšanu uštedu goriva, niže emisije štetnih gasova i druge sjajne karakteristike. Štaviše, novi automobili obično imaju najmoderniju ugrađenu tehnologiju, tako da možete da povežete svoje uređaje sa njim mnogo lakše, što vam štedi vreme i pomaže da izbegnete stres.

Nedostaci kupovine novog automobila

Ažuriranja. Ako kupujete novi automobil, verovatno će to biti potpuno novi model. Koliko god to zvuči privlačno, ima i lošu stranu. Takav je model prvi, pa će proizvođači možda odlučiti nadograditi motor, izmieniti dizajn i popraviti probleme koji su primećeni nakon puštanja u prodaju. Sigurno ne bi želeli da se nađete u takvim problemima. Stoga je često bolje odabrati restilizovani model ili onaj na kraju proizvodnog veka, kada je obično i cena povoljnija.

Amortizacija. U prvih nekoliko godina nov automobil ima najveću amortizaciju, tako da čim sednete za volan i počnete da vozite, gubite novac. Nakon dve ili tri godine izgubićete nekoliko hiljada ili čak desetina hiljada evra i ako se odlučite za prodaju, iznos koji ste dobili mogao bi biti razočaravajući. To je finansijski nedostatak koji možete izbeći ako ušteda novca nije na vašoj listi prioriteta.

Prednosti kupovine polovnog automobila

Očuvana vrednost. Kada ponovo govorimo o amortizaciji, uopšte ne morate da se nosite sa njom kada kupujete polovni automobil. Prvi vlasnik primi najveći udarac amortizacije. Vi, sa druge strane, uživate u svojoj kupovini nekoliko godina, a da pri tome ne gubite preterano na vrednosti. Kada odlučite da prodate svoj automobil, vaš gubitak neće biti toliko značajan.

Prethodna iskustva. Suprotno kupovini potpuno novog modela, prilikom kupovine polovnog dobijate priliku da pročitate recenzije kupaca o njemu. Zatim možete da iskoristite iskustva drugih ljudi o mogućnostima tog automobila da biste doneli svoju odluku.

Niže osiguranje. Iako zavisi od modela automobila, druga velika prednost je ta što je njegovo osiguranje obično mnogo niže od onog novog. U početku se može činiti da razlika nije baš značajna, ali kada sve saberete, vidite da štedite popriličnu svotu novca.

Nedostaci kupovine polovnog automobila

Kompromisi. Dok tražite najoptimalniju mogućnost automobila koji bi vam dobro služio, moraćete da napravite neke kompromise u vezi sa drugim stvarima. Na primer, ako pokušavate da nabavite automobil sa dobrom istorijom, nećete moći da odaberete boju, tako da ćete morati prihvatiti ono što se nudi na tržištu u to vreme. Takođe ćete morati da se strpite. Neophodno je se naoružate strpljenjem i vremenom koje želite da provedete tražeći automobil, jer se retko dešava da se prva ponuda koju pogledate nađe u vašoj garaži.

Moguće popravke. Drugi veliki nedostatak je briga o tome koliko je pouzdan i da li su potrebna neočekivana ulaganja u česte popravke. Srećom, tehnologija se vremenom poboljšava, pa su automobili koji se prave sada definitivno pouzdaniji. Ukoliko automobil nije stariji od 10 godina i nije prešao više od 100.000 kilometara, nije za očekivati previše problema.

Uostalom, neki nedostaci kupovine polovnog automobila mogu se lako prevazići. Ako niste uvereni u podatke koje prodavac daje o automobilu ili biste voleli samo da budete 100% sigurni, postoji carVertical izveštaj istorije vozila koji možete da kupite. Ne samo da će vam pokazati istinsku kilometražu, već i celokupnu istoriju automobila, uključujući nesreće, da li je možda ukraden, kao i uobičajene greške modela, originalnu opremu itd. CarVertical izveštaji se baziraju na blockchainu, pa ćete dobiti dokaz o prošlosti automobila. To će olakšati vaš proces donošenja odluka bez sumnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *