Menu
0 Comments

OMV Srbija reaguje na neistinite tvrdnje o vlasničkoj strukturi

 

„Povodom povremenih neistinitih napisa u medijima, kao i na pojedinim stranicama društvenih mreža kompanija OMV Srbija reaguje na tvrdnju koja provejava i zajednička je svim tim netačnim navodima. OMV kao kompanija poštuje sve domaće i međunarodne zakone i transparentno objavljuje sve podatke u vezi sa poslovanjem.

OMV Srbija d.o.o. podseća da je vlasnička struktura OMV Aktiengesellschaft transparentna kako na nivou akcionarskog društva tako i na nivou lokalne kompanije koja pod imenom OMV Srbija d.o.o posluje u Srbiji.

OMV Srbija d.o.o. je 99,9% u vlasništvu rumunskog OMV Petrom-a dok preostalih 0,1% čini vlasništvo OMV Refining and Marketing GMBH, ogranka austrijskog OMV Aktiengesellschaft. Kompanija podseća da su podaci javno dostupni i proverljivi u skladu sa zakonima Republike Srbije i Republike Austrije.

Naftna kompanija OMV uspešno posluje i investira sredstva na tržištu Srbije od 2002. Od tog vremena OMV Srbija d.o.o je izgradila mrežu od 61 benzinske stanice kao i tržišno učešće od oko 10%.

OMV se ističe kao regionalni lider u naftnoj industriji i većinski vlasnik rumunskog OMV Petrom-a. U jugoistočnoj Evropi, na teritoriji Srbije, Rumunije, Bugarske i Moldavije poseduje ukupno 786 benzinskih stanica i rafineriju nafte sa godišnjim kapacitetom prerade od 4,5 miliona tona.

OMV Srbija kao domaća kompanija koja u Srbiji posluje već više od 15 godina direktno zapošljava 46 osoba, a neposredno je kreirala više od 800 radnih mesta putem svoje mreže benzinskih stanica. Samo u  2018. godini vrednost investicija iznosi više od 3 miliona evra a u planu je dalje širenje mreže otvaranjem novih benzinskih stanica i radnih mesta u 2019. godini.

Predstavljena u procentima, vlasnička struktura OMV Aktiengesellschaft izgleda ovako:

–       31.5% ÖBIB (Österreichische Bundes- und Industriebeteiligungen GmbH, Austrian state holding company) – nacionalni investicioni fond Republike Austrije

–       24.9% IPIC (International Petroleum Investment Company, Abu Dhabi) – internacionalni investicioni fond sa sedištem u Abu Dabiju

–       0.2% Own shares – sopstvene akcije

–       43.4% Free float – mali akcionari “

 

OMV Srbija

Oznake: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *