Menu
0 Comments

Saveti za održavanje akumulatora

 

Pravilno održavanje akumulatora i punjenje akumulatora veoma je važno za adekvatan i normalan rad automobila. Redovna briga o akumulatoru može značajno da produži njegov vek trajanja, kao i da podigne pouzdanost vozila na viši nivo. Ukoliko redovno proveravate akumulator na svom automobilu moći ćete na vreme da primetite da li sa njim nešto nije u redu, pa samim tim i da reagujete ukoliko je to potrebno.

Akumulatori obično imaju dug životni vek, ali, sigurno je da neće trajati zauvek, i u nekom trenutku ćete doći u situaciju kada će biti neophodno da nešto preduzmete kada je akumulator u pitanju. Opšte pravilo je da akumulator u automobilu nakon 5 godina upotrebe počinje da ulazi u starost i trebalo bi razmišljati o njegovom menjanju.

S obzirom na to da akumulator nije komplikovana sprava, nije potrebno neko veliko znanje o njima kako bi se pravilno održavali. To znači da neke stvari možete rešiti i sami. Nudimo vam praktične savete koji će pomoći da akumulator u vašem automobilu uvek bude u vrhunskom stanju.

Pronađite koji su najbolji akumulatori za auto koje vozite

Kada dođete u situaciju da morate da zamenite akumulator u svom automobilu, najbolja opcija je da odaberete onaj koji je među najboljima na tržištu i koji će biti siguran partner vašeg automobila. Akumulator Varta je odličan izbor s obzirom na to da ovi akumulatori pružaju duži radni vek, manje korozije i niži trošak vlasništva.

Naravno, uvek morate proveriti kakav se akumulator preporučuje za vaš model automobila. Nemojte se zaletati i kupovati akumulator samo na osnovu njegovog kapaciteta, već uzmite u obzir i druge bitne parametre. To su pre svega:

  • dimenzije prostora za akumulator u automobilu,
  • količina kapacitivnosti akumulatora (Ah) koja je potrebna
  • količina struje hladnog starta (CCA) u (A) koju treba da ima akumulator

Varta akumulatori su prava pokretačka snaga, koji se prvenstveno koriste u novijim automobilima, ali možete ih ugraditi i u polovnjake i na taj način oplemeniti svoje vozilo. Ovi akumulatori pouzdano pokreću motor automobila i efikasno smanjuju potrošnju goriva.

Održavanje akumulatora – redovno čistite akumulator automobila

U nekim slučajevma, kada automobil neće da upali, možda nije u pitanju prazan akumulator, već samo zaprljan. Tačnije, često se dešava da su kontaktne kleme previše uprljanje i da više ne mogu da provode struju. Nemojte se brinuti, postoje vrlo jednostavni načini kako možete da očistite kleme na akumulatoru.

Potrebni su vam viljuškasti ključ, šrafciger, šmirgla, krpa, tovatna mast. Najčešće oksidira pozitivni pol na akumulatoru. Prilikom skidanja zaštitne maske pozitivnog pola akumulatora primetićete oksidirani kontakt. Kako bi kontakt i klemu očistili potrebno je da otpustite šraf koji je drži i da je polako skinete sa kontakta akumulatora.

Očistite oksidirane delove sa kleme i kontakta akumulatora žicom ili sredstvom protiv korozije. Nakon toga vratite klemu i dobro je pričvrstite za kontakt akumulatora, klema mora biti svom površinom nalegnuta na kontakt. Kada su u pitanju kleme akumulator ne može da radi bez dobro pričvršćenih klema, pa je obavezno dobro ih zategnuti. Preko spoja možete namazati tovatnu mast kako biste spriječili prodiranje vlage u kontakte.

Čuvajte energiju akumulatora

Akumulatoru je potrebno određeno vrijeme da se napuni, stoga su česta, kratka putovanja automobilom prava smrt za akumulator. Vodite računa o ovome s obzirom na to da ukoliko često imate vožnje na kratkim udaljenostima, postoji velika mogućnost da se ukupni kapacitet punjenja akumulatora smanji. U nekim slučajevima može da se desi da se akumulator u potpunosti isprazni. Iako je ovo naizgled bezazleno, nekada i sitne greške mogu uništiti ceo automobil.

Prazan akumulator vas može zateći ukoliko zaboravite da isključite svetla na automobilu. Stručnjaci koji se bave servisima automobila smatraju da ne postoji gora stvar za “zdravlje” akumulatora od upaljenih svetala na ugašenom automobilu. Čak i ako ga ne iscede u potpunosti, upaljena svetla će mu sigurno znatno skratiti životni vek.

Brinite da akumulator ne izlažete ekstremnim temperaturama

Tokom letnjih meseci i toplog vremena, kada je sunce najjače, preporuka je da svoje vozilo uvek držite u garaži, kako biste smanjili izloženost automobila ekstremnim temperaturama. Na visokim temperaturama može doći do isparavanja tečnosti koja se nalazi u akumulatoru, što svakako utiče na celokupnu snagu akumulatora.

Tečnost koja se nalazi u akumulatoru zapravo je smeša destilovane vode i sumporne kiseline. Svako isprenje ili curenje iz akumulatora uticaće na njegovu radnu sposobnost, a vas može izložiti nepotrebnom trošku, koji može biti izbegnut samo malim zalaganjem.

Pored toplog vremena i hladnoća može posebno loše uticati na akumulator automobila. Održavanje akumulatora zimi može biti veliki izazov, posebno ako su u pitanju akumulatori na dizel motorima, s obzirom na to da kod njih grejači rade još neko vreme i nakon startovanja.

Kako da pravilno napunite ispražnjen akumulator?

Kada se akumulator automobila isprazni jedno od prvih rešenja jeste da ga što pre dopunite. Ova aktivnost, iako može da se obavi i u sopstvenom dvorištu, može biti opasna, pa je preporučljivo da to radite samo ukoliko ste sigurni da znate šta radite i ukoliko imate svu odgovarajuću opremu i zaštitu.

Ako se pitate kako napuniti akumulator, odgovor je oprezno i uz obavezno čitanje detaljnih instrukcija. Zaštita za oči, lice i ruke je obavezna, a punjenje akumulatora uvek obavljajte na otvorenom ili dobro provetrenom prostoru.

Spojite priključak punjača na ispražnjen akumulator – crveni pozitivan (+) kraj na pozitivan (+) pol akumulatora i crni negativan (-) kraj na negativan (-) pol akumulatora. Ako je akumulator još uvijek u vozilu, spojite negativan kraj na blok motora koji služi kao uzemljenje. Pri tom, pazite da su vozilo i svi električni uređaji isključeni.

Ako ste ovde pročitali neke činjenice koje niste znali, obavezno ih implementirajte u rutinu održavanja automobila, s obzirom na to da će vam sigurno pomoći kada je u pitanju stanje akumulatora ali i opšte stanje automobila. Pored toga vodite računa i o vožnji, s obzirom na to da vožnja po ekstremnim uslovima takođe može negativno uticati na akumulator.

Briga o svim komponentama automobila ključna je za njegovo pravilno i efikasno funkcionisanje, kao i za tehničku ispravnost samog vozila, pa stoga nikako ne bi smela da bude zanemarena.

Oznake: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *