Menu
0 Comments

Saveti za proveru automobila pred polazak na putovanje

 

Putovanje automobilom je uvek zabavnije za putnike na zadnjem ili suvozačevom sedištu, dok je za vozača vrlo odgovoran zadatak koji zahteva koncentraciju, naspavanost i odličnu preglednost puta. Ipak, kako bi put do željene destinacije prošao uspešno, nije dovoljno samo da vozač bude spreman na višečasovnu vožnju, već je automobil taj koji mora biti adekvatno pripremljen za kilometre koje treba da pređe. Iz ovog razloga je bitno na vreme izvršiti detaljnu proveru automobila, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja na putu.

Ukoliko niste sigurni šta bi trebalo da obuhvati pregled automobila pred put, u nastavku vam donosimo konkretne delove koji zahtevaju redovnu kontrolu, a ona je naročito bitna pred odlazak na dalek put.

Šta je neophodno pregledati pre odlaska na put?
Teško je odrediti koji su to najvažniji, a koji manje bitni delovi automobila koje morate proveriti za sigurno putovanje. Svaki od njih igra važnu ulogu u bezbednoj i udobnoj vožnji, pa je najbolje da krenete ovim redom, ne razmišljajući previše o tome da je neka provera možda i suvišna – jer nije!

#1 Kočnice
Za većinu pregleda na automobilu se preporučuje odlazak kod majstora, a isto važi i za kočnice. Kočioni sistem je od vitalnog značaja za bezbednu vožnju, pa bi bilo dobro krenuti od njih. Najočigledniji simptomi postojanja problema sa kočnicama su buka pri kočenju, duži zaustavni put kočenja, osećaj da automobil “vuče” na levo ili desno prilikom kočenja i slično. Zato proverite kočione diskove, pločice i celokupan sistem, i krenite na put sa sigurnim kočnicama.

#2 Ulje
Ulje je moguće zameniti bilo gde, čak i samostalno, ali se provera ove stavke ipak preporučuje pre polaska na put, kako ne biste o ovim stvarima razmišljali kasnije. Generalno, menjanje ulja se preporučuje na svakih pređenih 5.000 kilometara ili na tri meseca, pa se prisetite kada ste zadnji put promenili ulje u automobilu i učinite to ponovo pred put.

#3 Pneumatici
Veliki broj vozača ne obraća naročitu pažnju na pneumatike, verujući da gume prosto rade svoj posao i da im nije potrebna posebna pažnja. Ipak, pritisak u gumama je obavezna stavka za proveru pred putovanje. Prenapumpana guma umanjuje stabilnost vozila na putu, dok slabo napumpana guma dovodi do stvaranja pritiska na osovine. Odgovarajuće gume za datu sezonu se podrazumevaju, a ne zaboravite i rezervnu gumu!

#4 Signalizacija
Signalizacija je jedini način za komuniciranje sa drugim vozilima na putevima, naročito stranim, pa se savetuje da pre polaska na put proverite, i po potrebi zamenite migavce, farove, štop svetla, sirene i drugu signalizaciju. Uzmite u obzir i to da su kazne na inostranim putevima ogromne, pa je mala šansa da će policajci imati razumevanja za vas ukoliko se pokaže da nemate odgovarajući, pre svega ispravnu signalizaciju na putu.

#5 Navigacija
Navigacija je, složićete se, spas za putovanja na nepoznate destinacije, a dolazak pametnih telefona je omogućio vrlo lako korišćenje mapa za različite države. Pre puta je potrebno da skinete neophodne mape na telefon, kako biste mogli da ih koristite i bez interneta. Takođe, budite pažljivi sa korišćenjem interneta u inostranstvu u bilo koje svrhe, jer će vas po povratku sa putovanja sačekati ogroman račun.

#6 Dokumenatcija
Kada je u pitanju dokumentacija, iskustva vozača su različita i nije dovoljno jasno šta je od papira zaista neophodno. Na primer, u Rumuniji i Makedoniji mogu da vam naprave problem ukoliko nemate Zeleni karton, dok sa drugim zemljama to ne mora biti slučaj. Ukoliko vozite tuđi automobil, pribavite i odgovarajuće ovlašćenje kako ne biste imali neprijatnosti po pitanju vlasništva nad vozilom.

Prethodno navedene stavke su samo neke od onih koje bi trebalo da proverite pre polaska na put. Konsultujte se sa majstorom i izvršite neophodne preglede kako biste putovali sigurno, a najbolje bi bilo da ovu obavezu ne ostavljate za poslednji dan pred polazak, kako bi bilo dovoljno vremena za eventualnu popravku ili zamenu delova koji su dotrajali.

 

Srećan put

Oznake: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *