Menu
0 Comments

Test kamera (dashcam) – drugi deo

U prethodnom tekstu mogli ste da vidite kako izgledaju video snimci koje kamere beleže tokom dana, kada su uslovi za snimanje daleko bolji. U nastavku ovog uporednog testa kamera, prikazaćemo snimke koji su zabeležni u večernjim satima, kako bi imali kompletnu sliku o kvalitetu video zapisa testiranih uređaja. Snimci su zabeleženi u gradu, po dobro osvetljenim ulicama i na autoputu, koji je takođe osvetljen.

Nažalost, nismo bili u mogućnosti da uradimo test i na neosvetljenim deonicama, ali svako koga želi da dobije još informacijama o ovim kamerama može ih potražiti na našem forumu, u temi koje se odnosi na kamere za automobile.

No pre nego što prikažemo noćne snimke, evo još jednog dnevnog snimka koji je zabeležen mobilnim telefonom. Naime, jedan od članova foruma koji je nam je pomagao prilikom testiranja, snimio je dnevnu vožnju svojim mobilnim telefonom. Ideja je bila da vidimo koji kvalitet snimka možemo očekivati od mobilnog telefona sa kamerom koja snima u rezoluciji 1920x1080px.

U ovom konkretnom slučaju, Samsung I9100 Galaxy S II se pokazao jako dobro. Snimak je sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta u gotovo svim uslovima dnevne vožnje. Kamera dobro fokusira i izoštrava sve predmete koji se nalaze u neposrednoj blizini, bilo da su u centru ili sa strane. Ako su predmeti malo udaljeniji onda se fokus gubi mada se to ne može navesti kao zamerka, jer i skuplje kamere imaju taj problem što je i normalno jer se objekti kreću.

Prilikom pregleda snimaka sa YT, odaberite najvišu rezoluciju, 1080p.

Ovo naravno ne može biti pravilo za sve telefone sa kamerom koja snima u visokoj (full HD) rezoluciji, ali će sigurno većina tih telefona imati snimak kvalitetniji od najjeftinijih kamera koje smo imali na testu (G1000 i C600).

Iskoristićemo priliku da pozovemo sve vozače da “parkiraju” svoj mobilni telefon tokom vožnje i na taj način ne samo što neće kršiti propise već će i dati svoj doprinos bezbednijem saobraćaju. Klub ljubitelja auutomobila Garaža podržava akciju “Kada voziš, parkiraj telefon“.

 

Nastavljamo dalje sa snimcima koje su zabeležile testirane kamere, u uslovima noćne vožnje po gradu. Sledićemo redosled koji smo imali u prvom delu ovog testa, pa ćemo prvo postaviti i oceniti snimak sa kamere GoPro Hero3.

Napominjemo da su svi snimci urađeni bez posebnih podešavanja kamera i bez dodatne video obrade. Kod noćnog snimanja je poželjno podesiti ekspoziciju, ali kako nije bilo mogućnosti da to uradimo na svim kamerama, ostavili smo sve na standardnim podešavanjima.

Kod GoPro odmah možemo primetiti da je mana koju smo naglasili na dnevnom snimku, ovde još više izražena. Naime, objekti na snimku su dosta udaljeni, barem u poređenju sa snimcima ostalih kamera. Obzirom da zahtevnije uslove snimanja, ovde kamera ne može fokusirati i dobro snimiti detalje poput registarskih tablica osim kada automobili stoje i kada ste baš blizu. Kamera ima problem da se izbori sa previše svetla iz više izvora, što je manje izraženo kod nekih drugih modela što će te videti na snimcima koji slede.

GoPro se u ovom uslovima noćne vožnje nažalost ne može preporučiti, jer će u većini situacija snimak biti lošiji od očekivanog, odnosno neće dovoljno dobro prikazati bitne detalje poput registarskih tablica, znakova i slično. Ako uzmemo u obzir i dnevni snimak, možemo reći da ova kamera ima ukupno dobru ocenu, školski rečeno 3+.

Kao konkurent GoPro, na testu smo imali Prestigio RoadRunner 700X, koja je na dnevnom testu kvalitetom snimka pokazala da staje rame uz rame sa konkurencijom, a ima čak i nekoliko prednosti u odnosu na GoPro. U uslovima noćne vožnje, za koje smo već na prvom primeru uvideli da su vrlo zahtevni čak i za GoPro, ni RoadRunner 700X kamera se nije proslavila. U prvom delu već pomenuti problem da loše fokusira objekte sa strane, ovde je takođe izražen. Uz to, još lošije reaguje na jako svetlo (od automobila koji dolaze u susret, svetelećih reklama i slično) od GoPro, mada smo ovde imali i problem prljavog vetrobranskog stakla što se verovatno u manjoj meri odrazilo i na kvalitet video snimka.

Uz određena podešavanja i čisto staklo, verujemo da bi rezultat bio bolji, ali sudeći po snimku koji smo mi zabeležili, ova kamera dobija jedva prolaznu, barem kada je noćni snimak u pitanju. Ukupna ocena je svakako bolja. Prevedeno na jezik školaraca, od 1 do 5 ovu kameru možemo oceniti sa ukupnom ocenom 3+.

Model C600 se u prvom delu testa pokazao prilično loše zbog snimka koji je bio previše zatamnjen iz nekog razloga, mada vlasnik kamere tvrdi da snimci inače nisu toliko tamni. Međutim, iako ova zamerka ostaje i za noćni snimak jer se sa strane malo toga vidi, ono što se dešava ispred samog automobila se vidi dovoljno dobro, pa čak i detalji na objektima kada se dovoljno približe. Ostaje kao mana loše fokusiranje objekata sa strane što je problem i kod mnogih drugih kamera. Još jedna od zamerki može biti “blic” efekat koji se može videti nekoliko puta na snimku.

Ako bi ocenjivali model C600 u uslovima noćne vožnje, možemo reći da uz par zamerki dobija prolaznu ocenu, čak možda i nešto bolju od GoPro i Prestigio kamera. Ukupna ocena nije tako dobra, ali verujemo da se uz određena podešavanja može dobiti svetliji snimak, koji neće u noćnim uslovima imati problem sa previše svetla, kao na već prikazanim primerima. Od jedan do pet, ovu kameru ocenjujemo sa čistom trojkom.

Kamera sa oznakom G1000 je pokazala da ima vrlo loš kvalitet snimka i u dnevnim uslovima, tako da je bilo za očekivati da će i noćni snimak biti najlošijeg kvaliteta. Očekivanja su se ispunila, te ovde imamo kameru koja ne zaslužuje ni prolaznu ocenu za snimak ovakvog kvaliteta. Gotovo svi objekti su mutni, čak i kad automobil ispred stoji i približite mu se vrlo blizu, tablice su jedva prepoznatljive. U svim ostalim situacijama nema šanse da se vide detalji poput registarskih tablica ili znakova sa strane.

Vrlo loš kvalitet snimka u noćnim uslovima i jedva prolazna ocena u dnevnim uslovima za ovu kameru ne ostavljaju mogućnost da dobije ukupnu prolaznu ocenu. Iako je cenom vrlo povoljna, kvalitet snimka svakako nije zadovoljavajući čak ni za one koji imaju vrlo niske kriterijume. Ipak, ovde podsećamo da je kamera koju smo imali na testu kopija originalne GS1000 kamere koja se prodaje po višoj ceni i koja zasigurno ima kvalitetniji video zapis.

Na kraju, model G1W koji je u prvom delu testa ocenjen kao najbolji, ne samo po kvalitetu snimka već i po odnosu uloženo/dobijeno. Ova kamera nas nije razočarala ni u noćnim uslovima. Ubedljivo najbolji snimak, koji nema problem ni sa previše svetla, ni sa fokusom, ni sa detaljima koji se vide čak i na udaljenijim objektima. Ovako visoko kvalitetan snimak nismo očekivali, pogotovo nakon što smo videli snimke sa ostalih kamera.

Za ovu kameru ponovo preporuka i definitivno visoka ocena koju u potpunosti zaslužuje. Nažalost, teško se nalazi kod nas, ali se može naći na mnogim stranim sajtovima koji prodaju tehničku robu.

Kao i u prvom delu, na kraju možete videti po tri fotografije različitih situacija (čekanje na semaforu, vožnja bulevarom i vožnja autoputem) od svih testiranih kamera, da bi i na taj način mogli da uporedite kvalitet snimka.

Ukoliko posedujete neku od navedenih kamera ili neki drugi model, podelite utiske sa nama kroz komentare ili u temi o kamerama na našem forumu.

 

Oznake: , , , , , , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *