Menu
0 Comments

Koliko često bi trebalo raditi veliki servis

 

Kada se kao vozač nađete u situaciji da morate da odradite veliki servis na svom automobilu, sigurno je da vam na pamet pada gomila pitanja i dilema, počevši od toga na kojoj kilometraži je potrebno da se obavi servis, šta tačno treba promeniti, kome prepustiti automobil da obavi servis, pa sve do onog najbitnijeg, a to je koliko će vas to sve koštati.

Briga o automobilu je izuzetno bitna, a redovno servisiranje može vam pomoći da svoj automobil čuvate u optimalnom stanju i da mu omogućite pravilan rad. Stoga, nikada ne bi trebalo štedeti na održavanju vozila, već bi bilo najbolje da ozbiljno pristupite svakom “propisanom” održavanju automobila.

Ukoliko planirate da idete na neki duži put sa svojim automobilom, moglo bi biti pametno da priprema za letovanje obuhvati i veliki servis na automobilu, ukoliko je vreme za tako nešto. Ovakav vid inspekcije i servisiranja vozila sigurno će vam pružiti svu onu neophodnu sigurnost kada se zaputite na daleko putovanje.

Kada se radi veliki servis na automobilu?

Svaka marka automobila ima preporučenu kilometražu na kojoj bi trebalo da se odradi veliki servis, a na vlasnicima vozila je da ih poslušaju ili ignorišu. Ukoliko se kao vlasnik automobila odlučite na ignorisanje preporučenog perioda servisiranja, onda je pametnije veliki servis automobila odraditi pre preporučene kilometraže, a ne nakon nje, jer posledice pucanja zupčastog kaiša, rolera ili španera mogu biti veoma skupe.

Ako ste drugi ili treći vlasnik automobila, odnosno ako se kupili polovni automobil koji nije održavan kod ovlašćenog servisera, preporuka je da tokom manjih servisa zatražite od mehaničara da pregleda i stanje zupčastog kaiša, španera i rolera. Na njih se najčešće ne obraća tako često pažnja, a znatno utiču na vozne osobine samog automobila.

Preporučenu kilometražu za veliki servis možete pronaći u knjizi vozila. Ipak, preporuka većine proizvođača automobila, kao i ljudi iz struke jeste da se veliki servis najčešće radi između 90.000 i 120.000 pređenih kilometara. Naravno, u zavisnosti od samog proizvođača, modela kao i određenog tipa motora koji je ugrađen u vozilo.

Napominjemo da ta kilometraža može varirati, jer ne mora svaki model automobila u okviru jedne marke biti jednak, pa je zbog toga preporuka da se obavezno dodatno informišete kod ovlašćenih servisera, kao i da pratite “stanje na terenu”, odnosno ponašanje svom automobila.

Ukoliko ste osoba koja ne prelazi mnogo kilometara svojim automobilom, onda pažnju svakako morate obratiti na starost automobila, a za takve je preporuka da se na svakih sedam godina odradi veliki servis.

Naravno, u zavisnosti od uslovima u kojima se vozilo koristi, kao što su ekstremne vremenske prilike, gradska vožnja ili vožnja po lošem terenu, moguće je da se skrati vremenski period predviđen za obavljanje velikog servisa.

Šta tačno podrazumeva veliki servis?

Većina mehaničara, osim ukoliko ne odete kod onog kojem baš verujete, će pokušati da što više zaradi na vama, pa se vozači najčešće nađu u situaciji gde menjaju nešto što nije potrebno. To se posebno događa ukoliko ste još neiskusan vozač, s obzirom na to da takvi pristaju na sve, iz neznanja ili neiskustva.

Zbog toga, važno je da budete u toku i da znate koje su to sve stvari koje se moraju zameniti tokom velikog servisa automobila. Potrebna je zamena zupčastog kaiša, klinastog kaiša, španera, vodene pumpe, antifriza, rolera. Zamena zupčastog kaiša je posebno važna jer ukoliko dođe do njegovog pucanja može nastati prava havarija motora.

Razlike između dizelaša i benzinaca nema, veliki servis je jednak za oba tipa motora, jedino postoji mala razlika, ukoliko automobil ima lanac umesto zupčastog kaiša. Stoga, ako vaš automobil ima lanac, obavezno je da menjate: kanalni kaiš, rolere ,španer, vodenu pumpu.

Servisiranje vozila je veoma važno i nikako ne bi smelo da bude potcenjeno i stavljeno u drugi plan. Automobili zahtevaju redovno održavanje kako bi stalno bili u dobrom stanju i kako biste vi kao vozač dobili optimalne performanse.

Ako ste vlasnik automobila poslednje što želite jeste da dođe do nekog neprijatnog kvara kada ste u žurbi ili još gore ako ste se uputili na neko putovanje. Stoga, da biste izbegli takve ili slične incidente kada vam je neophodna asistencija AMSS i pomoć na putu, onda morate razumeti važnost servisiranja vozila i primenjivati ga kada je neophodno.

Oznake: , , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *